Menu

Allas Pool Stockholm

Ett hamnbad i Stockholm!

Stockholm har haft vatten och närheten till havet i tusentals år. Stränderna har alltid varit en del av invånarnas liv och vardag.

Allas Pool Stockholm för traditionen vidare. Vårt mål är att erbjuda flytande varmvattenpooler och kallbassänger med renat naturvatten, bastu och restaurang. Vi vill också skapa ett stort område, gratis, för alla som vill njuta av den vackra utsikten över det maritima Stockholm och närheten till vattnet.

Vi letar just nu efter en ny plats för hamnbadet.

Read about the project in English.

704A3818

Vad erbjuder hamnbadet?

Hamnbadet ska erbjuda upplevelser som så många som möjligt har glädje av, på ett hållbart sätt.

Simma och bada

Till Allas Pool Stockholm är alla välkomna för att sola, njuta av utsikten, ta en kopp kaffe och umgås i trevligt sällskap. Och naturligtvis simma, i utebad med uppvärmda simbassänger året runt från tidig morgon till sen kväll.

Bastu

I Norden har vi en lång tradition av bastukultur. Idag, i moderna tider, använder vi bastun för att slappna av och njuta. Hamnbadet erbjuder olika bastuupplevelser att välja mellan, kom och upptäck din favorit!

Wellness och fitness

Hitta en träningsform som passar dig! Kom och njut av en lång simtur eller prova att sträcka ut kroppen med ett yogapass.

Mat och dryck

En härlig upplevelse vid vattnet bli komplett efter en bit god mat och dryck. På Allas Pool Stockholm erbjuds just detta i vår restaurang med Stockholms bästa havsutsikt. Kom och njut av en middag med vänner eller ta ett uppfriskande mellanmål efter simturen.

Upplevelser och evenemang

Snart hoppas vi kunna få njuta av musik och underhållning tillsammans igen. Hamnbadet kommer erbjuda en central mötesplats för stockholmarna där de kan ta del av diverse upplevelser och evenemang.

Badhusets historia i Stockholm

Stockholm har en rik historia av badhus som centrala mötesplatser för invånarna. De har varit en hörnsten av stockholmarnas liv i 200 år med syftet att föra människor samman för träning och avslappning.

Så tidigt som 1840 blev det obligatoriskt med kallbad vid de regementen som låg i Stockholm, varpå man byggde ett vid Skeppsholmen. Badhuset vid Skeppsholmen är kanske mest känt genom Eugene Janssons målningar.

På 1850-talet öppnade ”Fruntimrens badinrättning” vid Kastellholmen. Vad som först var en väldigt enkel anläggning blev något mycket större efter påtryckningar från simmaren Nancy Edberg (med hjälp av Kung Oscar I). Anläggningen lades ner 1911.

Stockholms mest kända och första riktigt stora badhus, Strömbadet, låg på Riddarholmen. Badet öppnade 1884, var byggt i trä och hade över 300 000 besökare varje år. Likt vår vision på Nordic Urban hade Strömbadet också ett kafé och andra aktiviteter än simning som tillsammans skapade en komplett mötesplats för alla tillfällen – och alla stockholmare.

9

Q & A

Vem ligger bakom projektet?
Nordic Urban är ett företag som arbetar med fastighets- och stadsutveckling med inriktning mot kultur och hälsa. Vår ambition är bland annat att göra fler stränder tillgängliga för folk som bor i städer.

Vi är mest kända för hamnbadet Allas Sea Pool som ligger i Helsingfors hamn, mitt emot Presidentens slott och Sveriges ambassad. Badet har Nordens första flytande simbassänger, med varmvatten (27 grader) året runt, vilket möjliggör varma simturer även på vintern då isen ligger tjock. Förutom varm storbassäng erbjuds även barnbassäng, kallbad, bastu, yoga, träning och café.

Våra värderingar vi lever efter kan beskrivas så här:
1. Nära förhållande med natur, vatten och trä
2. Inkludering, jämlikhet och gemenskap
3. Hygge – Kollektiv trivsel
4. Lagom – Lämplig livsstil
5. Sisu – Vilja och förmåga att kämpa

Hur skulle hamnbadet finansieras?
Anläggningen skulle helt och hållet finansieras med privata medel.
Tvärtom skulle en arrendeavgift betalas till staden för det vattenområde som
anläggningen upptar. Affärsmodellen har prövats i Helsingfors och fungerar bra, och liknande projekt är på gång i flera andra städer.

Var hittar jag senaste informationen om projektet?

Du hittar den senaste informationen om projektet här på webbsidan.

Kan jag påverka hur hamnbadet kommer se ut och fungera?

Ja, vi ber om din hjälp att utforma hamnbadet! Vi hoppas att hamnbadet skulle skapas i dialog med stockholmare, boende i närområdet och politiker. Därför behöver vi dina tankar, idéer och önskemål. För att ta del av och påverka diskussionen kan du gärna besöka vår Facebooksida. Du kan också mejla till oss direkt.

Hur fungerar tekniken bakom flytande pooler?
Vi är ännu i planeringsskedet, men i Helsingfors har vi ett liknande bad. Troligt är att hamnbadet byggs på dubbelbottnade pråmar av stål och cement som förankras i sjöbotten med pålar eller stålwires. Företaget bakom projektet utvecklar och tillämpar även miljöenergilösningar och badet i Stockholm planeras förbruka mindre energi än ett offentligt inomhusbad med samma kapacitet. Anläggningen i Helsingfors blev klimatneutral inom ett år efter driftsättning.

Hur renas vattnet?
Det finns flera olika möjligheter att rena vattnet som hamnbadet skulle kunna använda. Ett alternativ är att de flytande poolerna kommer fyllas med filtrerat vatten från omgivande vattenområdet via en mekanisk filtrering och UV-strålning eller ett naturligt vattenfiltreringssystem som ofta kallas biofiltrering. Detta är ett alltmer populärt sätt att filtrera poolvatten utan kemikalier. Varmvattenbassängerna rengörs med sandfiltrering, UV-strålning, aktivt kol och kemikalier. De uppvärmda poolerna kan också använda ultrafiltreringsteknologi med membran som är så små att till och med virus och bakterier inte kan passera. Båda metoderna kan rengöra miljontals liter vatten varje dag och vattnet som skulle cirkuleras tillbaka till sjön skulle vara renare än när det togs upp.

Hur har ni tagit hänsyn till miljö och hållbarhet i er verksamhet och i planeringen av anläggningen?
Våra tankar om well-being kommer från den nordiska synen på ett hälsosamt och hållbart liv. Det innebär bland annat att vi tänker hållbart i allt vi gör, att det omfattar miljön omkring oss, och att det finns en koppling till vatten och trä.

Inkludering, jämlikhet och gemenskap ingår i våra kärnvärden och alla våra tjänster bygger på principer om holistiskt välmående och målet om balans i livet. I vår verksamhet och i våra anläggningar strävar vi efter en känsla av välmående, mys och intimitet. Vi har för avsikt att erbjuda tjänster som möjliggör lärande och personlig utveckling.

Nordic Urban kommer att lösa uppvärmningen av bassängerna på det mest energieffektiva sättet, där den energi som används ger minimal eller obefintlig klimatpåverkan. Vi investerar i energieffektivitet genom värmeisolering och genom att minska avdunstning från bassängerna. Utanför öppettider kommer bassängerna vara täckta och vattenvärmen isoleras som i termosflaskor. Vid exempelvis värmeproduktion använder vi oss av förnybar energi, vilket ger oss goda förutsättningar att minimera klimatpåverkan. Ett utomhusbad med den teknologi som vi använder kommer att använda mindre energi per badgäst än ett konventionellt inomhusbad.
Nordic Urbans anläggningar byggs med trä som prioriterat byggmaterial, vilket ytterligare begränsar anläggningens klimatavtryck.

För oss på Nordic Urban är havs- och vattenmiljön självklart mycket viktig.

  • Vi stödjer ideella organisationer som hjälper att skydda floder och vatten, genom att göra organisationerna synliga och ge dessa aktörer en plats och plattform för utbildande evenemang. I Helsingfors har Allas Sea Pool bl.a samarbetat med John Nurminen Foundation.
  • Anläggningen renar flera miljoner liter vatten varje dag.
  • Flytande anläggningar som denna släpper inte ut några kemikalier som kan skada vattnets ekosystem eller det marina livet.
  • Allas Sea Pool utrustas alltid med det bästa återvinningssystemet på marknaden, samt att alla återvinningsavtal ställer högsta krav.
  • Mat och dryck på vår anläggning fokuserar på ett hållbart, grönt utbud och vegetariska/ veganska alternativ.